Kuura pitkälle sairaslomalle

Kuuran ontuminen jatkui, joten mentiin tapaamaan polven leikannutta lääkäriä. Hyvänä uutisena se, että leikatun polven nivelpinnat ok eikä kierukka-alueella näkynyt röntgenkuvissa muutoksia. Leikkaamaton polvi ihan priima.

Diagnoosina jalan venähdys, sillä leikatun jalan sisäpinnalla hieman aristusta. Röntgenkuvista valitettavasti selvisi lisäksi, että spondyloosi on levinnyt lähes koko lannerankaan (aiemmin vain 2 nikamavälissä) ja useammassa välissä siilottuminen kesken. Varsin todennäköinen kivun aiheuttaja. Lisäksi leikatun polven patellajänteen (joka tulehtui leikkauksen jälkeen, eikä ole palautunut ihan ennalleen, mikä oli odotettavissa) takana muutosta, joka saattaa aiheuttaa kipuilua.

Nyt pitkä tulehduskipulääkekuuri, lepoa, vähitellen liikunnan lisäämistä ja fysioterapiaa. Lääkärin mielestä jo jompi kumpi vaiva estää harrastamisen ja suositteli nomeilun lopettamista. Ajan kanssa voin ehkä kokeilla, sopisiko jokin kevyempi laji. Kokemuksesta valitettavasti tiedän, että spondyloosin etenemistä ja vaikeusastetta on erittäin vaikea ennustaa. Joillain se voi siillottumisen myötä muuttua oireettomaksi, joillain (kuten Ronjalla) se meni vain kivuliaammaksi. Polvesta sanottiin jo leikkauksen jälkeen, ettei sen kestävyydestä harrastamisessa voi luvata mitään. Päivä kerrallaan kuten aiemminkin ja katsotaan, mitä tapahtuu. Nyt ollaan pitkällä sairaslomalla ja toivotaan, ettei se muutu sairaseläkkeeksi.

Pessimistinä osasin pelätä huonoja uutisia, mutta en ihan tällaisia eli hiukan on tässä nyt työstettävää – aika karua, kuten veljenpoika osuvasti sanoi. Nyt Kuuran kanssa asiaa työstämään eli halailun ja rapsutuksen paikka!

Tätä kuvaa ei lääkärin tarvinnut selittää, on valitettavan tuttu näky.

Kuuran leikattu polvi. Siirretyn luunosan kohdalla reaktiota, mutta se ns. kuuluu asiaan, patellajänteen takana oleva (merkattu kuvaan) ei. Muuten nivelpinnat suhteellisen hyvät ja kierukan alue näyttää puhtaalta. Mekaaninen liikerata hyvä.